Είμαστε στην εποχή που η γρίπη και το κρυολόγημα βρίσκονται σε έξαρση, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζουμε ακόμη περισσότερο τον εαυτό μας, όπως να ξεκουραζόμαστε, να κοιμόμαστε καλά, να τρεφόμαστε σωστά και να ασκούμαστε, έτσι ώστε να μπορέσει το ανοσοποιητικό μας να αντισταθεί στις ιώσεις.
Εκτός από το να ντυνόμαστε καλά και να αποφεύγουμε τις διαχυτικότητες με όσους εμφανώς είναι κρυωμένοι, θα πρεπει να βάλουμε στο πιάτο μας μερικές τροφές που θα ενισχύσουν τον οργανισμό μας.
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με μια ισορροπημένη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα όταν μας προσβάλει μια ίωση, να την ξεπεράσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με τις λιγότερες σοβαρές παρενέργειες στην υγεία μας.
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό, μας προστατεύει από βακτήρια, ιούς και διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να επιδρούν θετικά στην ανοσολογική αντίδραση είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, o χαλκός, το σελήνιο και η βιταμίνη C.
Καλές διατροφικές πηγές:
Σιδήρος : Κόκκινο κρέας, αυγά, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, θαλασσινά, σπανάκι (λιγότερο απορροφήσιμος σίδηρος), φακές (λιγότερο απορροφήσιμος σίδηρος)
Ψευδαργύρος: Θαλασσινά (στρείδια, μύδια), ψάρια, κρέας, αυγά, ρεβίθια, κόκκινα φασόλια, φασόλια, φακές
Χαλκος: φασόλια, φακές, καρποί σόγιας, ξηροί καρποί, μανιτάρια, κακάο, μοσχαρίσιο κρέας, δαμάσκηνα
Σεληνίο: Τόνος, σαρδέλες, γαρίδες, πουλερικά, ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα macadamia nuts)
Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρούτ, λεμόνια), η πράσινη και η κόκκινη πιπεριά, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, η παπάγια, οι φράουλες και ο ανανάς.
Η ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις είναι 80-100 mg, με εξαίρεση τους επαγγελματίες αθλητές και τους καπνιστές που χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες.
Στο ερώτημα λοιπόν εάν οι δόσεις των 500 έως και 1000 mg βιταμίνης C που περιέχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής, μας παρέχουν παραπάνω προστασία, τα αποτελέσματα των μελετών είναι σαφή και είναι αρνητικά! Αυτό που φαίνεται δηλαδή είναι ότι χρειαζόμαστε καθημερινά τα 100 mg και αυτό είναι το μυστικό που διασφαλίζει τη μέγιστη προστασία.
Ένας πολύ απλός τρόπος για να προσλάβει κάποιος τις ποσότητες βιταμίνης C που χρειάζεται είναι να καταναλώνει 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Εκτός βέβαια από μεμονωμένα συστατικά που σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από κρυολογήματα και ιώσεις, φαίνεται ότι το κρεμμύδι που περιέχει κουερσετίνη και το σκόρδο που είναι πλούσιο σε αλισίνη, ουσίες δηλαδή με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Στη λίστα των τροφών που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γιαούρτι και το κεφίρ που περιέχουν φιλικά μικρόβια (προβιοτικά) τα οποία ενισχύουν την εντερική μικροβιακή χλωρίδα, προστατεύοντας των οργανισμό από λοιμώξεις.
Τέλος πολύ σημάντικό ρόλο στη προστασία της γρίπης είναι η ενυδάτωση.
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πράγματι όταν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, οι βλεννογόνοι της μύτης και του ρινοφάρυγγα που είναι τα σημεία εισόδου των ιών, παγιδεύουν καλύτερα τους εν λόγω ιούς και τους εξουδετερώνουν. Τα υγρά μπορεί να περιλαμβάνουν νερό, χυμούς, αθλητικά ποτά, τσάι, χαμομήλι και άλλα βότανα.
Αν τελικά σε «ρίξει»... η γρίπη, να σταματήσεις τη διαιτά σου ;
Στην περίοδο της ανάρρωσης από κάποια ίωση, δεν πρέπει να εφαρμόζουμε αυστηρά προγράμματα απώλειας βάρους.
Ο έντονος περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης, σημαίνει αυτόματα και περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η άμυνα του οργανισμού.
Η προσπάθεια λοιπόν για απώλεια βάρους πρέπει να αναβληθεί μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει όσο κάποιος νοσεί να προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τροφές πλούσιες σε λίπος. Άλλωστε ο οργανισμός μας γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεται και τι όχι.
Δοκιμάστε για παράδειγμα να καταναλώσετε την αγαπημένη σας πίτσα ή το σουβλάκι την περίοδο που είσαστε άρρωστοι. Μάλλον δεν θα τα καταφέρετε ή ακόμα και εάν τα καταφέρετε θα νιώσετε χειρότερα.
Αντίθετα μια εύπεπτη σούπα κοτόπουλου ή κρέατος με ποικιλία λαχανικών, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά είναι αυτό που ενστικτωδώς ζητάει ο οργανισμός.
Για να μην κρυολογείτε συχνά, μάθετε να τρώτε σωστά!!!