• Νικήτη Χαλκιδικής, 63088

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο συγκεκριμένος Κύριος ήρθε στο χώρο μου αρχές Οκτωβρίου το 2019 με σκοπό να χάσει λίγα κιλά όπως έλεγε, για να μπορέσει να διορθώσει κάποια θέματα υγείας που είχε όπως για παράδειγμα αυξημένο ουρικό οξύ.

Από την αρχή φαινόταν διστακτικός όσο αφορά αν θα τα κατάφερνε να ακολουθήσει με επιμέλεια το πρόγραμμα διατροφής χωρίς να υποκύπτει σε διάφορους διατροφικούς πειρασμούς.
Ξεκινήσαμε την πρώτη συνεδρία με τη λήψη διατροφικού και ιατρικού ιστορικού, μου περιέγραψε ακριβώς τι έτρωγε πριν με επισκεφτεί κατά τη διάρκεια ενός τυχαίου εικοσιτετραώρου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιπομέτρηση και μέτρηση βασικού μεταβολισμού για να καταγράψουμε πόσες θερμίδες τελικά καίει καθημερινά.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης ζύγιζε 119kg με ύψος 180cm. Το λίπος του ήταν στα 32,8% (39,1kg) λίπος, σπλαχνικό λίπος (ενδοκοιλιακό) 19 level (με όριο < 13), μυϊκή μάζα πάρα πολύ χαμηλή στα 63,9% (76,2kg) και αρκετά αφυδατωμένος με τα σωματικά του υγρά να βρίσκονται στο 48,6%. Ο στόχος που θέσαμε ήταν να χάσει 25-30kg περίπου. Δηλαδή από τα 119kg που ξεκίνησε θα έπρεπε να φτάσει στα 90 με 95kg για να βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά του όρια.
Τελικά τα κιλά που θα έπρεπε να χάσει δεν ήταν και τόσο λίγα όπως ισχυριζόταν από την αρχή αλλά αρκετά παραπάνω. Οι διατροφικές του συνήθειες αρκετά λάθος όπως για παράδειγμα πολύ ψωμί, γλυκά και αλκοόλ με διάφορους μεζέδες που πραγματικά όταν έχεις μια συνήθεια χρόνων είναι πάρα πολύ δύσκολο να κοπεί ιδιαίτερα σε ένα άνθρωπο με αρκετά μειωμένη θέληση και αποφασιστικότητα.


Ξεκίνησε με εβδομαδιαίες συνεδρίες, με αρκετές συζητήσεις, παραδείγματα και καταγραφές για το πώς θα πρέπει να τρέφεται καθημερινά στη ζωή του. Το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα ήταν πάνω στις δικές του επιλογές, χωρίς στερήσεις και απωθημένα διατροφικά!!! Άλλωστε δεν γινόταν να υπάρχει αρκετή πίεση γιατί ήταν θέμα χρόνου να εγκαταλείψει.


Άντεξε...... και όχι απλά άντεξε 4 μήνες και κάτι στη προσπάθεια του αυτή , αλλά είχαμε και μια τέλεια συνεργασία μεταξύ μας. Ήταν πλέον αποφασισμένος για αυτό που έκανε. Φυσικά η πορεία του προχωρούσε τόσο καλά που έπαιρνε δύναμη να συνεχίσει. Τα κιλά του τα έχανε με ρυθμούς γρήγορους, οι αιματολογικές του εξετάσεις διορθώθηκαν και οι διατροφικές του συνήθειες πλέον είχαν αλλάξει τελείως και όλο αυτό χωρίς καμία πίεση. Μείωσε κατά πολύ το ψωμί, δεν ήθελε πλέον να τρώει καθημερινά γλυκό παρα μόνο 1-2 φορές / εβδομάδα γιατί του έπεφτε βαρύ και το αλκοόλ το είχε μειώσει πάρα πολύ. Και το σημαντικό η ποσότητα του φαγητού του ήταν πλέον φυσιολογική γιατί όπως έλεγε δεν μπορούσε και δεν ήθελε να καταναλωσει μεγάλη ποσότητα φαγητού!!!


Εκτός από τις φωτογραφίες, παρακάτω απεικονίζεται η ανάλυση σύστασης του σώματός του (λιπομέτρηση) πως ξεκίνησε και πού έφτασε. Λίγο ακόμη καιρό θα συνεχίσει γιατί όπως το βλέπει σήμερα δεν κάνει κάποια προσπάθεια ιδιαίτερη, αλλά είναι πλέον ο τρόπος ζωής του που έτσι θέλει να συνεχίσει, έτσι θέλει να ζεί......

Το σημαντικό σε μια συνεργασία μεταξύ διαιτολόγου και διαιτώμενου είναι όχι μόνο να ακούει ο διαιτώμενος τις συμβουλές του διαιτολόγου αλλά κυριώς να ακούει ο διαιτολόγος εμάς, ποια είναι τα θέλω μας, τα απωθημένα μας, οι φόβοι μας, οι ανασφάλειες μας γιατι τότε θα μπορέσει να μας καταλάβει, να μας νιώσει και να μας βοηθήσει στη προσπάθεια απώλειας κιλών. Τότε μόνο θα έρθει η επιτυχία!!!

 

 

 

Share Post
Το ζητούμενο από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής είναι η σταθερή, ελεγχόμενη και, κυρίως,
διατηρήσιμη προσέγγιση του ιδανικού βάρους κι όχι η βιαστική και προσωρινή απώλεια μερικών κιλών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Όνομα(*)
Παρακαλούμε εισάγετε όνομα.

Email(*)
Παρακαλούμε εισάγετε email.

Τηλέφωνο(*)
Παρακαλούμε εισάγετε τηλέφωνο.

Μήνυμα(*)
Παρακαλούμε εισάγετε μήνυμα.

Invalid Input

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣDouble Down
  • Map Marker

    Νικήτη / Χαλκιδική

  • Email

    info@diaitologos-koura.gr

  • Phone

    23750 22846